Bra att veta

Allmänt

Kreditkort
Ett kreditkort kan vara nödvändigt om man bokat en hyrbil, då det vanligtvis krävs ett avdrag av kreditkortet som deposition och säkerhet. Samma sak gäller på hotell. För att öppna telefon och garantera för extra utgifter vill man ha ett utdrag av kreditkortet. Ofta accepteras även kontanter som deposition, men beloppen kan vara höga och med ett kreditkort undviker man kontanta utlägg.

Bilhyra
Normalt är åldersgränsen för att få hyra bil 25 år, avvikelser kan förekomma. Oftast ingår en förare i bilhyran, extra chaufförer meddelas vid bokningstillfället. I vissa fall tas en särskild avgift ut för detta. Tänk på att vid bilhyra i USA är det ibland inte tillåtet att passera olika stater eller gränsen mot Canada och Mexico. Meddela din resrutt vid bokningstillfället. I vissa länder krävs internationellt körkort – läs mer.

Tullbestämmelser
Om Ni använder mediciner som klassas som narkotika rekommenderar vi att ta med läkarens ordination och gärna en officiell engelsk översättning av den.

Flygresor

Kontrollera noggrant din resebeställning och dina biljetter. Vi har kontrollerat alla biljetter men det är viktigt att du själv stämmer av att allt är enligt beställning. Checklista: Kontrollera datum, destination, övriga beställningar, såsom bilhyra, hotellbokning, teaterbiljetter etc. Har Du lämnat hotellnamn, telefon nummer och eventuellt boknings nummer till de närmaste hemma?

Incheckning på flygplatsen
Påbörjas i god tid och bör göras minst 90 minuter före avgång (kolla dock med flygbolaget ni reser med så att de inte kräver mera). Tänk på att det ofta är gott om resenärer vid avgångarna och att incheckningen ska vara avklarad vid rekommenderad incheckningstid. Viktigt: I USA är det mycket ofta incheckning senast 2 timmar före avgång. Tänk på att en försäkring inte täcker kostnad i samband med missat flyg om anledningen är för sen incheckning.
Observera att Arlandas och Köpenhamns flygplatser är s.k. tysta flygplatser, vilket innebär att avgångsmeddelanden endast visas på TV-skärmar. Inga högtalarutrop förekommer.

Bagage
Idag skiljer sig bagagereglerna åt för olika destinationer/flygbolag, Det är mycket viktigt att du kontrollerar innan resan vad som gäller så att du inte drabbas av oväntade kostnader vid incheckningen. Tänk på att det är vanligt att även handbagaget mäts och vägs vid incheckningen.

OBS! Nya säkerhetsregler för handbagage inom Europa.
Reglerna gäller från och med den 6 november 2006, och gäller inom EU inklusive Norge, Island, Liechtenstein och Schweiz.

• Vätska, gelé och spray med max 1 dl (100 ml) per behållare får tas med i handbagaget.
• Flaskor, burkar, tuber etc ska placeras i en genomskinlig en-liters plastpåse och utan problem få plats i påsen, som ska vara stängd.
• Plastpåsen ska vara återförslutningsbar. Har du inte möjlighet att få tag i en sådan påse, kommer de att finnas på flygplatserna.

Detta avses med vätska:
Vätskor omfattar geléer, krämer, blandningar av vätska och fasta ämnen samt innehåll i tryckbehållare, t ex vatten, tandkräm, hårgelé, drycker, soppor, saft, parfym, raklödder, aerosoler och annat med liknande konsistens.

Dessutom får du ta med:
• Mediciner
• Barnmat
• Vätska som ingår i särskild diet som du behöver under resan.
Packa flytande mediciner, barnmat och dietmat så att du lätt kan visa upp dem vid säkerhetskontrollen på flygplatsen. De behöver dock inte ligga i plastpåsar.

Detta påverkas inte:
• Du kommer även i fortsättningen att kunna köpa taxfree efter säkerhetskontrollen på svenska flygplatser.
• Bagage som checkas in påverkas inte av de nya begränsningarna. Här finns inga begränsningar när det gäller storlek på behållare eller mängd vätska som du packar ned.

Specialmat ombord
Är Du allergiker? Eller finns det annan anledning till att du måste avstå vissa födoämnen, be din resesäljare kontrollera vilka möjligheter som finns för beställning av specialkost. De flesta flygbolag tillhandahåller ett stort utbud av specialkost.

Återbekräfta hemresan!
För dig som flyger med reguljärflyg (endast flyg eller paketresa): Återbekräfta (reconfirm) alla flygsträckor (ej utresan) senast 72 timmar före vidare resa. Kontakta det flygbolag du skall resa med, dels för att återbekräfta din plats, dels för att få information om eventuella ändringar i tidtabellen och resväg. En lokal kontakt är alltid bra att lämna till flygbolaget om det skulle bli någon förändring av tid eller resrutt närmare avresa än 72 timmar. För dig som bokat “endast flyg” med en charterarrangör: vid ankomst; kontakta arrangörens reseledare på plats för information om hur du kan bli kontaktad eller ska kontakta reseledningen inför hemresan.

Flygplatser i Sverige
Information från Luftfartsverket om flygplatser i Sverige – läs mer.

Svartlistade flygbolag i Europa
EU-kommissionen antog den 22 mars en förordning (nr 474/2006) med en lista över de flygföretag som belagts med verksamhetsförbud inom EU, d v s en “svart lista” över flygföretag från tredje land, som inte får flyga till eller inom EU. Du kan läsa mer på:

http://ec.europa.eu/transport/air-ban/list_sv.htm

© 2019 Odenresor. All rights reserved.

Kontakta mig

Fyll i formuläret så återkommer vi så fort vi kan,
vanligtvis inom 24 timmar.

  • DD snedstreck MM snedstreck ÅÅÅÅ
  • DD snedstreck MM snedstreck ÅÅÅÅ
  • Efternamn/Förnamn, Födelsedatum (för barn upp till 15år)